''Knjignik (piknik s knjigama)''

Naziv projekta:  ''Knjignik (piknik s knjigama)''

Nositelj projekta: Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica

Razdoblje provedbe projekta: 1. lipnja 2020. – 30. lipnja 2020.

Davatelj sredstava: Ministarstvo kulture i medija

Ukupna vrijednost projekta: 10.000,00 kuna

 

Program Knjignik (piknik s knjigama) osmišljen je kao program koji potiče razvoj publike u kulturi, a posebnost ove manifestacije je u tome što isprepliće umjetnički rad s amaterskim radom lokalnih građana.

Prvi Knjignik (piknik s knjigama) održan je u lipnju, na dvije lokacije, na Trgu bećarca i šetalištu pokraj Orljave te uslijed vremenskih neprilika nastavljen u multimedijalnoj dvorani IC Terra Panonica. Na Knjigniku sudionici su bili Teatar To Go iz Osijeka koji su izveli predstavu Botaničari za najmlađe, amaterski pjesnici i likovni umjetnici Udruge Matko Pejić koji su svoja ostvarenja prezentirali odraslima na šetalištu pored Orljave te glazbenik Andrija Rudić iz Kutine koji je publici prezentirao svoj album Tri metra od mora.

Drugi Knjignik (piknik s knjigama) održan je u rujnu. Za najmlađe je izvedena predstava Jednozubi gusar Dječjeg kazališta ''Branko Mihaljević'' iz Osijeka, a odraslima se monodramom Đuka Begović predstavio nagrađivani amaterski glumac Ivica Koprivnjak iz Amaterskog kazališta Belišće. Programi Knjignika bili su dodatno potkrijepljeni radionicama, kvizovima i predavanjima.