''Knjignik''

Naziv projekta:  ''Knjignik''

Nositelj projekta: Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica

Partner u projektu: Grad Pleternica, Turistička zajednica Grada Pleternice

Razdoblje provedbe projekta: 1. lipnja 2023. – 30. rujna 2023.

Davatelj sredstava: Ministarstvo kulture i medija

Ukupna vrijednost projekta: 1.376,82 eura

 

Organizirali smo program ''Knjignik'' s naglaskom na čitanje, interpretiranje naslova knjiga kroz igru i druženje i usvajanje novih kreativnih vještina. U terminu od srpnja do rujna organizirana su tri Knjignika.

Prvi ''Knjignik'' je održan je 9. srpnja na Trgu bećarca. Za mlade je organiziran kviz iz područja hrvatske književnosti. Za djecu je održana predstava ''Puffi u šumi'' u izvedbi kazališne družine ''Smješko'' iz Zagreba. Nakon predstave organizirana je radionica za djecu. U programu za odrasle imali smo ''Glazbenu večer'' na kojoj je nastupala Ema Letić koja je otpjevala deset pjesama na deset jezika.

Drugi ''Knjignik'' je podijeljen na dva dijela, tako da je program za odrasle ''Večer duhovne poezije'' pjesnika Peje Šimića održan 22. kolovoza u prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica dok je program za djecu i kviz za mlade održan 8. rujna na Trgu bećarca. Kviz je bio iz područja hrvatske književnosti a za djecu je održana predstava ''Put po svijetu'' u izvedbi Gradskog kazališta Beli Manastir. Nakon predstave slijedile su radionice za djecu.

Treći i zadnji ''Knjignik'' održan je 27. rujna i bio je podijeljen na dvije lokacije. Kviz za mlade i predstava za djecu održani su na Trgu bećarca dok je program za odrasle održan u prostoru knjižnice. Kviz za mlade je bio iz područja hrvatske književnosti a za djecu je održana predstava ''Vuk i sedmi kozlić'', kazališne družina ''Ivana Brlić-Mažuranić'' iz Slavonskog Broda. Nakon predstave na Trgu bećarca održane su radionice za djecu od strane Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica i Udruge ''Osmijeh''. U prostoru knjižnice u programu za odrasle održana je promocija putopisne knjige ''Put sjevera'' autora Hrvoja Jurića. Navedenim aktivnostima program ''Knjignik'' je ostvario svoje ciljeve i kulturu približio publici na drugačiji i kreativniji način.