''Noć knjige 2023''

„NOĆ KNJIGE“ U PLETERNIČKOJ KNJIŽNICI

Predstavljena zbirka pjesama Sandre Halt Ćuže i održan koncert Stjepana Japarića

 

U prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici 21. travnja otvorena je manifestacija ''Noć knjige''. Pozdravljajući brojne posjetitelje i predstavnike Grada, ravnatelj Knjižnice prof. Franjo Novak je napomenuo kako se ova manifestacija održava dvanaestu godinu zaredom u 254 grada i mjesta širom Hrvatske, u programu sudjeluje 155 narodnih knjižnica, gotovo 100 knjižara, antikvarijata i nakladnika, te 330 različitih ustanova, a svoj doprinos daje i pleternički hram kulture. ''Noć knjige'' otvorili su mali članovi Dječje skupine gradskog Kulturno-umjetničkog društva „Orljava“, a predvodila ih je njihova voditeljica Željka Grgurević. Tijekom večeri predstavljene su zanimljive biografije poznatih hrvatskih književnika. O Antunu Gustavu Matošu govorili su Ana Kukuruzović i Marinko Markota, biografiju Marije Jurić Zagorke predstavila je Jasna Kajtar, a prof. Franjo Novak govorio je o Miroslavu Krleži. 

 

Obraćajući se prigodnim pozdravnim riječima, gradonačelnica Marija Šarić izrazila je zadovoljstvo prisutnošću na ovoj večeri i pripremljenim programom. -Svi se zajedno moramo potruditi da knjiga ostane živa, da o književnicima i njihovim djelima ne pričamo samo u ''Noći knjige'', a da našim mladima pokušamo prenijeti to bogatstvo. U knjigama možete naći jedan drugi svijet i uranjajući u njega odmoriti se od svakodnevnih briga i steći snagu za novi dan. Neka i ova manifestacija bude svima vama poticaj da više čitate te potaknete i privučete mlade da dolaze u Knjižnicu-poručila je gradonačelnica.

 

U sklopu manifestacije održana je književna večer „Oluja stihova i snova“, a predstavljena je zbirka pjesama „Puce na duši“ prof. Sandre Halt Ćuže, pjesnikinje i spisateljice iz Požege, koja je od 2015. članica Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“. Knjiga je izašla u vlastitoj nakladi, a sastoji se od pet poglavlja. O zbirci su govorile Melita Grgić, tajnica Udruge, i Irena Ivetić, a poeziju iz ove knjige čitali su autorica i učenici Osnovne škole Dobriše Cesarića iz Požege. Prof. Ana Pirović osvrnula se na nagrade Hrvatskog sabora kulture te najavila izdavanje autoričinih kratkih priča koje su nagrađivane na raznim natječajima. Prof. Sandra Halt Ćuže posebno je zahvalila Gradu Pleternici, Knjižnici, Franji Novaku i njegovim suradnicama na dobroj organizaciji, te što je uvrštena u ovaj večernji program. Književna večer je popraćena glazbenim programom u kojemu su sudjelovali učenici požeške Glazbene škole te mlade pjevačice iz OŠ Dobriše Cesarića.

 

Večernji koncert „Uživo knjizi u čast“ održao je požeški glazbenik Stjepan Japarić, poznat najviše po nastupima na festivalu „Zlatne žice Slavonije“, a izvođač je zabavne, pop, tamburaške i duhovne glazbe. Svojim nastupom oduševio je posjetitelje u prostoru Knjižnice, koji su uz pojedine njegove pjesme i zaplesali. Posebnu pozornost privukao je izvedbom pjesama posvećenih Pleternici, autora Davora Đukića iz Požeških Sesveta, te na stihove pleterničkog pjesnika Vladimira Bajta. Tijekom druženja posjetitelja nastupili su članovi glazbenog dueta „Šljivova grana“ iz Grabarja.

 

Tekst: I. Tomić

Foto: R. Lombar