Održan zadnji Knjignik!

 Održana predstava za djecu, a za odrasle zanimljivo putopisno predavanje Hrvoja Jurića

Hrvatska knjižnica i čitaonica u Pleternici organizirala je u srijedu 27. rujna zadnji ovogodišnji „Knjignik“. Prije ove manifestacije, koju financira Ministarstvo kulture i medija, uz podršku Grada Pleternice, na Trgu bećarca je predvečer predstavljena realizacija projekta ''Ljetni bećarac“, koji financijski podupire Ministarstvo kulture i medija. Najmlađi članovi Kulturno-umjetničkog društva „Orljava“ predstavili su bećarce koji su proizišli iz ovoga projekta. Otvarajući „Knjignik, prigodnim pozdravnim riječima obratili su se djelatnica Knjižnice Martina Pulpan i gradonačelnica Marija Šarić. Djeca u pratnji svojih roditelja imali su priliku pogledati predstavu ''Vuk i sedmi kozlić“, u izvedbi kazališne družine ''Ivana Brlić-Mažuranić'' iz Slavonskog Broda. U ovoj dinamičnoj tragikomediji, kombinacijom klasične glume i predmetnog lutkarstva, mladi glumci predstavili su brojnoj publici sudski slučaj i skandal proljeća odnosno stoljeća.

U programu za odrasle u prostoru Knjižnice održano je putopisno predavanje Hrvoja Jurića i promocija knjige ''Put sjevera''. Pozdravljajući posjetitelje, gradonačelnica Marija Šarić je napomenula kako se i Knjižnica, organizator predavanja, uključila u brojne gradske manifestacije.-Ova putopisna knjiga može nam svima biti poticaj da se svi uključimo u kretanja i iskušamo svijet turizma, da što više putujemo. Nije bit samo ići nekuda već je bit stvarati dobre uspomene, a odlaskom izvan granica našega grada više cijenimo ono što imamo oko sebe-poručila je, među ostalim, gradonačelnica.   

Ovaj osebujni i zanimljivi putopisac i avanturist iz Vrbice u blizini Đakova, rođen 1986. godine, istaknuo je kako je tijekom druge godine na Ekonomskom fakultetu odustao od studija i posvetio se pisanju kojim se bavi od djetinjstva. Prvo putovanje biciklom imao je 2011. godine, bez iskustva i profesionalne opreme, a 2019. godine svojim je električnim biciklom napravio krug oko svijeta. 

Tijekom predavanja predstavio je svoje putovanje dugo 2100 kilometara, od Osla do Nordkappa, na samom sjeveru Norveške, a zanimljivo je kako su na ovom neobičnom i nevjerojatnom putovanju biciklom njegovi vjerni suputnici bili psi Ena i Max. Tako je nastala knjiga ''Put sjevera'' u kojoj je detaljno opisao cijelo putovanje u teškim snježnim uvjetima i svoj nevjerojatan pothvat. Bio je suočen s brojnim opasnostima, teškoćama i problemima, no sve je to izdržao. U knjizi je prikazano oko 300 lijepih i atraktivnih fotografija. U posljednjih pet godina Hrvoje piše priče o svojim putovanjima i organizira putovanja za druge. 

 

Tekst: I. Tomić

Foto: D.Jovanović