PIKNIK S KNJIGAMA: U pleterničkoj Knjižnici održana večer poezije Mire Šulc iz Jakšića

Prvi ovogodišnji „Piknik s knjigama“ Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici u programu za odrasle protekao je održavanjem pjesničke večeri. Gošća je bila pjesnikinja Mira Šulc iz Jakšića koja je predstavila svoje zbirke pjesama ''U životnom vrtlogu'' i „ Šapat utihnulih vjetrova“ te zbirku za djecu „Klupko od snova“. Autorica od djetinjstva piše poeziju i član je Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije ''Matko Peić''. Predstavljajući njen životopis, ravnatelj Knjižnice prof. Franjo Novak je istaknuo kako je prošla životnim putem koji nije uvije bio lak, a nakon 40 godina stanke ponovno piše o proživljenom, viđenom i sanjanom.

-Pjesnikinja oblikuje slova u riječi, riječi u stih i tako nastaju pjesme ispisane na samo njen svojstven način. Njene pjesme imaju poetičnu dubinu koju crpi iz stečenog životnog iskustva, iz dubine nježne duše, pune ljubavi i brižnosti za sve oko sebe. Nerijetko je ponesena bujicom misli, pokušava pronaći bit sadašnjeg trenutka kako bi zabilježeno ostalo za budućnost. Uvijek je dosljedna svojim idealima, a to su obitelj, vjera i domovina - naglasio je ravnatelj te je napomenuo da je u pripremi i četvrta knjiga ove pjesnikinje koja bi trebala biti tiskana do kraja godine. Dodao je kako je „Piknik s knjigama“ program koji potiče kulturu čitanja, financijski ga podupire Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a organizira se i uz podršku Grada Pleternice i gradske Turističke zajednice.
Pozdravljajući sudionike večeri, tajnica Udruge „Matko Peić“ Melita Grgić zahvalila je Knjižnici i ravnatelju koji podržava rad njihovih članova te im pruža mogućnost da se ovdje predstave.

-Dok nije pisala, kreativni rad Mire Šulc bio je posao vrsne krojačice, a njene kreacije nose se ne samo u Požegi već i diljem Hrvatske. Kada je ipak došlo vrijeme da se malo odmori, a kada su djeca odrasla i otišla svojim putem, Mira počinje stvarati i nastavlja pisati poeziju tamo gdje je stala u svojoj mladosti-istaknula je M. Grgić te je ukratko predstavila sve tri zbirke pjesama, od kojih je prva izdana 2016. godine. Napomenula je da su autoričini stihovi bezvremenski, uvijek primjenjivi i svatko se u njima može pronaći.O knjigama je govorila i urednica Lidija Pecko, autoričina kćerka koja je, među ostalim, naglasila da je ova poezija karakteristična po iskrenosti, kao tračak sunca u danu u kojem autorica hoda uzdignute glave, u jednom običnom životu jedne obične žene.


-Riječ je o pjesmama koje zaslužuju višestruko i višegeneracijsko čitanje, a čitatelja drže u stalnoj neizvjesnosti. Svojim slobodnim stilom zavređuje pažnju i oplemenjuje suvremenu poeziju hrvatske književnosti-poručila je urednica.Tijekom večeri su stihove iz pojedinih zbirki pjesama različitih tematika čitali Slavica ŠperandaĐurđica CrnkovićMarinko Markota, Mira Šulc te mlade snage Petra PeckoHelena, Bruna i Erike Hruška. Mirinu pjesmu „Bakini muškatli „ na češkom jeziku je pročitala Alenka Hruška iz Bjeliševca u kojem je autorica rođena, a pjesnikinja ju je pročitala na hrvatskom jeziku. U završnoj pozdravnoj riječi zahvalila je sudionicima večeri na dolasku i pažnji te na tome što su pridonijeli značaju njenog stvaralaštva pisane riječi. Naposljetku je pročitala svoju pjesmu „U oblaku snenom“ u kojoj, među ostalim, govori o svojim širokim i dugim životnim putevima.U glazbenom dijelu programa svojim su nastupom oduševili članovi „Češke besede“ iz Bjeliševca i pjevačkog zbora Matice umirovljenika Općine Jakšić.

 

Tekst i foto: Ivica Tomić