PREDSTAVLJENA KNJIGA O HRVATSKO FRANCUSKOM GENERALU MARKU SLIVARIĆU HELDENBURŠKOM

Deset godina marljivo i uporno istraživao je umirovljeni bojnik Mario Kalan život obitelji Slivarić, te posebno njihovog najpoznatijeg člana hrvatsko francuskog generala Marka Slivarića, a rezultat toga je knjiga „Hrvatsko francuski general Marko Slivarić Heldenburški”  koja je sinoć predstavljena u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici. General Slivarić pozornost zaslužuje zbog činjenice da je rođen u našem kraju, u Vrčin Dolu.

 

Pohađao je časničku školu na vojnoj akademiji Terezijana u Bečkom Novom Mjestu te je služio na području Vojne granice na Kordunu i u Lici. Sudjelovao je u bitkama protiv Napoleona, a zatim, obzirom na sporazum kojim su dijelovi Hrvatske južno od rijeke Save pripali Francuzima, postao je pukovnikom i zapovjednikom pukovnije u sklopu Ilirskih pokrajina. Sa svojom Prvom hrvatskom provizornom pukovnijom sudjelovao je u pohodu Napoleonove vojske na Rusiju. Istaknuo se i u pohodima na Sasku, ali je najveći trag u francuskoj povijesti ostavio u obrani grada Antibesa. Umirovljen je 1815. i svoje posljednje dane proveo je u mjestu Gignac na jugu Francuske, gdje je i umro 1838. godine. Osim generala Slivarića, autor knjige istraživao je i ‘korijene’ cijele obitelji Slivarić.

 

– Prije svega, ono što treba znati, a mnogi to još ne znaju, jest da je general Slivarić rođen u našem kraju. Nakon toga trebali bismo smo svakako znati da je cijela obitelj graničarska iz našeg područja i da nisu niti barbari niti divljaci nego su u stvarnosti pravi vojnici po svom rodoslovlju. S druge strane, možemo biti ponosni na takve ljude kada pogledamo da ih u drugim državama poštuju i daju im nagrade poput naziva ulica po njima i slično. Vjerujem da ćemo mu i mi jednog dana odati počast na takav način – rekao je M.Kalan. Podsjetio je kako je u listopadu 2016. godine u Pleternici održan međunarodni simpozij posvećen generalu Slivariću, postavljena je i dvojezična izložba o njemu te je otkrivena turistička ploča na cesti prema Vrčin Dolu. – Od tada se ipak nešto više zna u ovom kraju o generalu Slivariću – dodao je M.Kalan.

Među brojnim posjetiteljima i potomci obitelji Slivarić

Inače, na predstavljanje knjige o hrvatsko-francuskom generalu došli su brojni gosti među kojima je bilo i osam potomaka Slivarićevih, pa se u Knjižnici tražila ‘stolica više’. Kao domaćin, prvi ih je pozdravio ravnatelj Franjo Novak istakavši kako je ponosan što se ovakva knjiga predstavlja baš u knjižnici. – Gospodinu Kalanu želim puno uspjeha u njegovom daljnjem istraživačkom radu zavičajne povijesti – naglasio je F. Novak.

Gradonačelnica Marija Šarić također je izrazila zadovoljstvo zbog predstavljanja knjige ali i zbog velikog broja posjetitelja jer je to znak da podržavaju aktivnosti koje se tiču čuvanja baštine našeg kraja. Prisjetila se i međunarodnog simpozija o generalu Slivariću kojega je inicirao upravo autor knjige o generalu Slivariću. – Nakon toga gospodin Kalan nije stao nego je nastavio dalje i krenuo je pisati knjigu. Naravno da smo mu bili podrška u tome, najprije bivša gradonačelnica Jozić pa onda ja, jer je izuzetno važno da imamo ljude oko sebe koji žele čuvati baštinu jer, ako ne čuvamo baštinu i ne prenosimo ju na iduće naraštaje, onda nam svima prijeti izumiranje – rekla je M. Šarić.

Zamjenik županice Ferdinand Troha se zahvalio Mariju Kalanu što si je dao truda istražiti život generala Slivarića i njegove obitelji. – Jasno je da još ima dosta nepoznanica u našoj povijesti. I uistinu je za pohvalu to što entuzijasti kao što je naš gospodin Kalan čine da nam približe i otkriju sve ono sa čime se trebamo podnositi. Veselim se večerašnjoj prezentaciji i tome da ćemo spoznati ono što možda i nismo znali a trebali smo – rekao je F.Troha.

Pozdravljajući prisutne, recenzent knjige dr.sc Antun Japundžić je najprije istakao kako je iznenađen time koliko ih ima a potom je čestitao autoru na provedenom istraživanju o čuvenom generalu. – Ova knjiga je vrijedan doprinos upoznavanju lika i djela hrvatsko-francuskog generala Marka Slivarića. Možemo slobodno reći da je Slivarić ujedno i svojevrsna poveznica Hrvatske i Francuske. Rodom iz naših krajeva, iz Vrčin Dola gdje je i kršten u kapelici sv. Antuna Padovanskog, potječe iz brojne obitelji Slivarić a djelovao je u Napoleonovoj vojsci te je on zasigurno jedan od najpoznatijih članova brojne obitelji Slivarić. U svom istraživanju autor se služi raznim izvorima kako bi prikazao ovog povijesnog velikana ali i povijesne okolnosti u kojima je Slivarić djelovao, živio i radio. U tom smislu knjiga je zasigurno dragocjen doprinos istraživanju ove tematike, možemo reći i da je knjiga dobar primjer ali i poticaj za daljnje istraživanje o ovome hrvatsko-francuskom generalu. Isto tako, ovo može biti i poticaj za istraživanje drugih lokalnih velikana u ovim našim krajevima – naglasio je dr.Japundžić.

 

Edukativno i zanimljivo veče u pleterničkoj knjižnici ‘začinili’ su još povjesničar Mario Katić odličnim vođenjem programa, članovi obitelji Kalan –sin  Oliver koji je sve glazbom ‘odveo’ u Francusku te supruga Irena koja je napisala ep o generalu Slivariću a pročitala ga je prof. Nataša Puljašić, te na kraju članovi Kulturno-umjetničkog društva „Orljava”.

 

Tekst: V.Milković

Foto: Alen Šajer