Otvorenje izložbe ''Jaslica i otajstva krunice''

U sklopu programa „Advent u Pleternici” otvorena je izložba časne sestre Samuele Premužić „Jaslica i otajstva krunice”.

Časna sestra Samuela rođena je u Velimirovcu 1950.godine i od najranijih dana učila je o radu i uzgoju različitih plodina i ukrasnog cvjetnog bilja u obiteljskom vrtu, stjecala je raznovrsna umijeća ručnog rada i spontano razvijala vlastite likovno-oblikovne predmete.

Priroda, posebno flora, Samuelina je trajna inspiracija oblikovanju predmeta koji se vežu uz umjetničku djelatnost. Od komušine, komada drveta, grančica ili mahovine pravi pravu umjetnost. Većina djela prikazuju događaje iz Evanđelja, poznate biblijske slike i motive. Samuelino stvaralaštvo i rad odiše ljubavlju prema Bogu, čovjeku i prirodi.

Veliki broj izložbi, uglavnom skupnih ostvareno je aktivnim članstvom u ''Udruzi prijatelja hrvatskih božićnih jaslica''. Njezina djela izlagana su diljem Hrvatske, i europskim gradovima poput Verone, Hamburga, Ljubljanje, Sofije, Londona, Bratislave, Rima i drugih.

Na otvorenju izložbe okupljenima se uz ravnatelja knjižnice Franju Novaka obratio pleternički župnik preč. Antun Ćorković. Sestra Samuela izrazila je posebno veselje što je izložba otvorena u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica. Uz glazbeni dio učenika Glazbene škole Požega David Kresovljak  i HKUD „Vijenac” također je nekoliko pjesama pročitala Željka Rezo. Izložbu je otvorila gradonačelnica Marija Šarić.