"Radost je prikazivati umjetničko stvaralaštvo ljudi koje žive među nama", izložba slika Ružice Rudež


Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica organizirala je izložbu slika autorice Ružice Rudež iz Pleternice.


- Sve pohvale i veliku zahvalu dajem Ružici Rudež što je ispričala jednu božićnu priču i čaroliju svojih slika odlučujući se za ovaj veliki iskorak koji je podijelila s nama - otvarajući izložbu, zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić obratio se prigodnim riječima.

- Posebna je radost i čar prikazati javnosti dugogodišnji rad i trud, a ono najposebnije, umjetničko stvaralaštvo osoba koje žive među nama i uživaju u našem predivnom zavičaju - rekao je ravnatelj Knjižnice prof. Franjo Novak.

Ova darovita slikarica, rođena 1959. godine u Gradcu, usavršavala se na privatnim tečajevima kod akademske slikarice Anite Grbavac Jakobović, koja je također prisustvovala izložbi. U ove tri godine Ružica je načinila tridesetak slika, uglavnom sa cvjetnim motivima i pejzažima.

- Radovi su rađeni tehnikom uljem na platnu, teme su joj pejzaži, mrtva priroda, cvijeće, a slika realistično i pomalo statično, kao njena učiteljica zadovoljna sam radovima i cijenim trud i rad i poručujem joj da još puno radi - kazala je slikarica A. Grbavac Jakobović.

Inicijatorica izložbe bila je njezina kći, Ivana Pejnović koja je dirljivim riječima opisala svoju majku.

- Ružica je samozatajna žena, supruga, majka i baka, potpuno posvećena svojoj obitelji. Došla je u period života kada je mogla razvijati svoj talent, a na moj nagovor uključila se u tada u organizirane likovne radionice. Malo pomalo njen talent se razvijao, usavršavao i nadograđivao, a svaku sliku mi je donosila na stručni sud. Bila je uporna i nije odustajala te je tako nastala lijepa kolekcija slika, a širu javnost htjela sam upoznati s njenim stvaralaštvom, talentom, trudom i radom - rekla je Ivana Pejnović te se zahvalila svojoj majci i svima koji su prepoznali njen talent i dali joj podršku.

Glazbenu notu i čar upotpunili su učenici pleterničkog odijela Glazbene škole u Požegi, a svojim nadahnutim notama oduševio je goste i Vladimir Štribrić.