Knjižnica u „Slavonskom ruvu“ privukla brojne posjetitelje

Približavanjem 40. jubilarne smotre folklora LIDAS, Pleterničani i Pleterničanke još više nego inače s ponosom diče svoj šokački stas, tradiciju, bećarac i sve bogatstvo kulturne ostavštine koje Pleternica ima. Nakon održanog Glazbenog festivala Cvjetići glazbe na kojemu su najmlađi baštinici interpretirali tamburaške pjesme, otvorena je izložba „Slavonskog ruva“ kao uvertira u vikend posvećen zaljubljenicima u tradiciju, nošnje i bogate slavonske običaje. Izložbeni odjevni predmeti i razne starinske ostavštine, privatna su kolekcija velečasnog Gorana Mitrovića, župnika Nove Kapele. Rođen u selu Kalinić, kao poklon svojem rodnom gradu velečasni Mitrović izložio je svu ljepotu tradicije koju godinama prikuplja na području novokapelačke i gornjelipovačke župe.

Uz otvorenje izložbe, gradonačelnica Marija Šarić podsjetila je i na bogat program Lipnja u Pleternici ove godine, uz poziv na zajedničko druženje i čuvanje kulturne baštine od zaborava i na ostalim manifestacijama.

- Uz druženje želimo pokazati naše zajedništvo, sve ono što imamo i što je zaista vrijedno čuvanja. Posebno želim zahvaliti sudionicima ove večeri koji predano čuvaju od zaborava sve ono blago koje Slavonija ima te ga na taj način prenose na mlađe generacije. Ova djeca su pokazatelj kako će baština sigurno živjeti u sinergiji s našom kućom tradicije, Muzejom bećarca  – rekla je Šarić.

Posjetitelji su u slavonskom duhu prigodno uživali i u kazivanju umirovljenog nastavnika Dragutina Bajta, recitalima Marinka Markote, učiteljica Jasne Kajtar i Anke Kukuruzović te Željke Rezo. A kako u Slavoniji ne može proći bez pjesme, za dodatno obogaćivanje ove prekrasne izložbe pobrinuli su se članovi KUD-a Svilenka iz Buka, dječja sekcija KUD-a Orljava i vinski kardinal Vlado Bauer.