Predstavljen spot pjesme "Zbog šokačkog kola" sestara Molnar

Predstavljen spot pjesme "Zbog šokačkog kola" sestara Molnar iz Starih Mikanovaca

U prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici održano je predstavljanje spota pjesme "Zbog šokačkog kola" u izvedbi sastava "Art Voice" sestara Molnar iz Starih Mikanovaca. Spot je snimio Domagoj Katić, a autorica teksta je Jasminka Blašković iz Pleternice. Ravnatelj Knjižnice prof. Franjo Novak zaželio je dobrodošlicu i ugodan boravak brojnim posjetiteljima u prepunoj dvorani, u iznimno svečanom ozračju pleterničkog hrama kulture. Grad Pleternicu predstavljali su predsjednik Gradskog vijeća Anto Barbarić i direktorica gradske Turističke zajednice Ivana Ketović Marjanović. Predstavljajući gošće, sestre Mirnu, Manuelu i Miu, ravnatelj je istaknuo kako potječu iz glazbene obitelji iz koje im je utkana ljubav prema podneblju iz kojeg dolaze, a od toga i ljubav prema tamburi i tamburaškoj glazbi.- Svoju ljubav prenose na sve ljude jer glazba krijepi dušu. Kao sastav djeluju četiri godine, a zapravo pjevaju cijeli život. Iza sebe imaju mnoge nastupe u folklornom društvu i brojnim pjevačkim sastavima. Pjevaju sa srcem i dušom tradicijske slavonske pjesme, obrade i sve što im se sviđa-kazao je ravnatelj te je naveo pojedine manifestacije na kojima su sestre nastupale. Dosad su snimile tri autorske pjesme: „Spavaj, spavaj“, „Naše bake“ i „Zbog šokačkog kola“.

Govoreći o autorici teksta navedenog spota Jasminki Blašković, prof. Novak je naglasio kako se u javnosti predstavila s autobiografskom pjesmom „Kćer ravnice“, koju je posvetila svojoj djeci i svim majkama i kćerima ravnice, da nas potakne da prenosimo ljubav prema Slavoniji. Ova pjesma osvojila je nagradu za „najslavonskiji“ tekst na požeškom festivalu „Zlatne žice Slavonije“. Autorica je i tekstova za pjesme „Dušu svoju nikom ne prodajem“, „Ti me voljet nisi znao“, „Milostinju u ljubavi ne primam“, „Dođi zlato“, a potonja je proglašena tamburaškim hitom godine na Radio Osijeku. Direktorica gradske Turističke zajednice Ivana Ketović Marjanović izrazila je zadovoljstvo brojnošću sudionika na ovoj glazbenoj večeri. -Drago mi je da će djelić ove pjesme ostati za uspomenu nama u Pleternici, a ova predivna pjesma doista se uklapa u našu pleterničku priču o gradu bećarca. Zahvaljujem KUD-u "Orljava" koji je svojim nastupom i foklorom uljepšao spot , a ponosna sam i sretna što je za lokaciju izabran prostor jezera u Zarilcu-istaknula je I. Ketović Marjanović.

Autorica teksta Jasminka Blašković govorila je o svojim pjesmama koje piše još od osme godine te je napomenula da „Kćer ravnice“ govori više od tisuću izrečenih riječi, a izlaskom u javnost htjela se predstaviti baš tom pjesmom. -Osim neizmjerne ljubavi prema obitelji, gajim neopisivu ljubav prema Slavoniji, a s tim se čovjek jednostavno rađa. Moja baka prenosila mi je posebnu ljubav prema šokačkoj pjesmi, tamburi i tradicijskim običajima, a otac mi je neposredno prenio ljubav prema šokačkom kolu-istaknula je autorica teksta. Tijekom glazbene večeri sestre Molnar otpjevale su pjesme “Kćeri ravnice“ , “Naše bake“ i onu iz spota "Zbog šokačkog kola". Nisu krile oduševljenje brojnošću posjetitelja, a posebno su zahvalile Gradu Pleternici i gradskoj Turističkoj zajednici te prof. Franji Novaku i suradnicima na prijemu u Knjižnici. Zapažen nastup na gitari imao je Vladimir Štibrić koji je nadahnuto otpjevao Kićinu pjesmu „Zbog jedne divne crne žene“. Naposljetku je na videozidu prikazan spot "Zbog šokačkog kola".

Tekst: I. Tomić

Foto: J. Šimunović