Predstavljanje zbirke pjesama ''Srce vuče voljenoj Rami''

„Srce vuče voljenoj Rami” naziv je zbirke pjesama Ivana Čuljka iz Rovišća koja je sinoć, povodom Mjeseca hrvatske knjige, predstavljena u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici. Skupu je prisustvovala i gradonačelnica Marija Šarić.

– Koliko je važna baština za naš grad govori i skorašnje otvorenje Muzeja bećarca. To je jednostavno put kojim mi želimo ići, u Pleternici smo odlučili ne gledati neko blještavilo i moderne novitete koji nam dolaze sa svih strana, nego smo se odlučili ‘izvući baštinu’ iz ormara naših baka i djedova i staviti ih u funkciju turizma. Ništa od toga ne bi bilo da nije vas, vas koji živite baštinu i vas koji prenosite baštinu, čuvate ju za buduće naraštaje – istakla je gradonačelnica.

O Ivanu Čuljku i njegovoj zbirci govorili su ravnatelj knjižnice Franjo Novak i Ivan Abibović. Autor zbirke „Srce vuče voljenoj Rami” rođen je 1961.godine u Ploči, općina Prozor, a 1989.godine preselio se u Rovišća krtaj Bjelovara. Pisanjem pjesama se počeo baviti 2015.godine, četiri godine kasnije izdao je zbirku „Boga psuju samo kukavice” a u pripremi mu je zbirka „Križevi Škabrnje i Vukovara”. U zbirci „Srce vuče voljenoj Rami”, Ivan Čuljak je stihovima progovorio u tragičnoj sudbini Ramaca koji su morali iseliti iz svog kraja, čuvanju običaja i tradicije te posebno o ljubavi majke.

U kratkom obraćanju prisutnima Ivan Čuljak se zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji predstavljanja njegove zbirke kao i sudionicima u programu. Kažimo još kako su stihove govorili Marinko Markota, Anica Kukuruzović i Jasna Kajtar dok su u glazbenom dijelu nastupili pjevačka skupina HKUD Slavonija Jakšić, KUD Zavičajno društvo „Rama” Pleternica i Vladimir Štibrić.

IZVOR: Požeški vodič

Fotografije: Martina Pulpan